Комунальна установа "Центральна районна лікарня" Житомирської районної ради


Каталог статей

Головна » Статті » Медичні статті

Жовчнокам’яна хвороба

Жовчнокам’яна хвороба

Жовчнокам’яна хвороба –це захворювання, яке викликано утворенням каменів в просвіті жовчного міхура. Наявність каменів в просвіті жовчного міхура заважає нормальному його функціонуванню, а також становить загрозу для життя та здоров’я хворого у випадку виникнення ускладнень.

Історія вивчення жовчнокам’яної  хвороби починається з ХVІ століття, проте і до цього часу це захворювання є одним з найбільш актуальним в медицині. За результатами обстеження, у кожної десятої людини є жовчні каміння, але тільки в 10% випадках каміння жовчного міхура зумовлюють розвиток клінічних проявів захворювання..

Жовчні каміння зустрічаються переважно в людей старшого віку, чим старша людина, там частіше вони зустрічаються. У жінок жовчні каміння зустрічають в декілька разів частіше ніж у чоловіків.

Причини жовчнокам’яної хвороби різноманітні. Найперша, треба зважати на роль спадкової схильності. Хвороба зустрічається у багатьох членів однієї сім’ї і в різних її поколіннях, особливо по жіночій лінії. Має значення режим харчування, хвороба частіше трапляється у людей товстих, які харчуються стравами, багатими жиром і холестерином.

Каменеутворення частіше буває у людей, які хворіють цукровим діабетом, гіпертонічною хворобою, гемолітичною анемією.

Безперечно, що в утворенні каміння немалу роль відіграє порушення функції жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. Утворений камінь вже сам є причиною подальшого порушення функції і закупорки жовчовивідних протоків.

Жовчні камені бувають холестеринові, пігментні та змішані.

Основні частки жовчних каменів – холестерин і білірубін, знаходяться в жовчі в колоїдному сані. При порушенні механізму утримання їх в цьому стані утворюється осад, жовч стає більш концентрованою і починає формуватися каміння.

Основними проявами хвороби є напад болю у правому підребер’ї, так звана «жовчна коліка».

Болі виникають нападами тривалістю від кількох хвилин до декількох годин, іноді до 1-2 днів. Зазвичай болі віддають в праве плече, в між лопатковий простір. Напад болю може наступити раптово, іноді нападу попереджає нудота, важкість в верхній частині живота, в правому підребер’ї.

Частіше болі починаються через 3-4 години після переїдання, вживання спиртних напоїв. Під час нападу болі може бути нудота, блювота жовчю, вздуття живота, підвищення температури тіла.

В діагностиці жовчнокам’яної хвороби, окрім типової клініки допомагають додаткові методи обстеження, як, наприклад, ультразвукове дослідження та комп’ютерна томографія.

Жовчнокам’яна хвороба небезпечна своїми ускладненнями, такими як панкреатит, механічна жовтяниця, хронічний гепатит,  печінкова недостатність.

Основний метод лікування – проведення хірургічного втручання.

Чим раніше поставлений діагноз, своєчасно проведена операція, тим кращий результат.

Операція може бути проведена традиційним способом або за допомогою сучасного лапароскопічного обладнання, що дозволяє провести через менший розріз. Вона полягає у видаленні жовчного міхура разом з каменями з допомогою спеціального обладнання. Так, замість великого традиційного розрізу черевної порожнини виконують 3 – 4 розрізи до 1 см. Через ці розрізи (проколи) в живіт вводять камеру, яка передає зображення на монітор, та тонкі надточні інструменти, з допомогою яких і виконується операція. Такі операції виконуються під загальним наркозом, тривалість операції в середньому становить не більше години. При всій привабливості лапаротомічного методу (добре переноситься хворими, скорочує терміни непрацездатності) він не може бути застосований у всіх пацієнтів.

Тому, при появі болю в животі, треба негайно звернутися до лікаря, аби дати можливість своєчасно поставити діагноз та визначити метод лікування, який найкраще підійде конкретному хворому згідно з його віком, супутньою патологією, ризиком оперативного втручання.

Після видалення жовчного міхура його функцію на себе беруть жовчні протоки, що дозволяє організму людини повноцінно функціонувати. Пацієнти, які перенесли операцію по видаленню жовчного міхура, протягом року дотримуються дієти, яка обмежує вживання в їжу жирних, жарених страв, та страв які багаті на холестерин. Після закінчення реабілітаційного періоду показано санаторно-курортне лікування.

 

Лікар-хірург                                                                Р.А.Червонюк

Категорія: Медичні статті | Додав: ztcrl (12.09.2014) | Автор: Червонюк Ромуальда Андріївна
Переглядів: 475 | Теги: хірург, жовчний, камені, біль, лікарня, камни, почки, Червонюк, Житомирська ЦРЛ, жовчокам'яна хвороба | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: