Комунальна установа "Центральна районна лікарня" Житомирської районної ради


Головна » 2016 » Червень » 24 » Як запобігти кишковим інфекціям!
16:19
Як запобігти кишковим інфекціям!

Останнім часом надходять тривожні повідомлення про спалахи в Україні гострих кишкових захворювань. Спалахи цих захворювань пов’язані в цілому з факторами неякісного водопостачання та харчування, порушенням правил  особистої гігієни. Викликають ці захворювання хвороботворні мікроби, які токсинами (отрутами) не тільки спричиняють розлад шлунково-кишкового тракту, але й уражають ЦНС.

Збудниками кишкових захворювань – мікроби, що розмножуються в кишківнику зараженої людини, з випорожненнями потрапляють у зовнішнє середовище. Від кількох днів до кількох тижнів збудники цих хвороб можуть зберігатися у воді, грунті, на харчових продуктах, овочах, фруктах, руках, різних речах, брудному посуді.

Незважаючи на різноманітність проявів, що характеризують ту або іншу кишкову інфекцію (холера, дизентерія, черевний тиф, вірусний гепатит, токсикоз-інфекції та інші кишкові інфекції), передаються людині  лише одним шляхом – через рот з водою, харчовими продуктами, через руки, що забруднені збудниками цих хвороб.

 

Для попередження гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватись правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати в чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
  • регулярно мити обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки, тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця, і рибу;
  • дотримуватися відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти та овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давати маленьким дітям не кип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купатися в непроточних водоймах, ц місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

 

Гриненко Л.К., лікар-інфекціоніст

 

Переглядів: 326 | Додав: ztcrl | Теги: Инфекция, Порно, Кишкова інфекція, Секс, гігієна, отравление, Гигиена, porno, sex., клубника | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: